tips

Tips voor het ophangen van jouw nieuwe wanddecoratie

Tips voor het ophangen van jouw nieuwe wanddecoratie

Hoera, je hebt besloten om nieuwe wanddecoratie aan te schaffen! Maar wist je dat naast een ontwerp wat bij jou en jouw interieur past, ook de grootte en ophanghoogte van de wanddecoratie essentieel is voor een mooi en evenwichtig interieur? Lees snel verder en ontdek niet alleen wat de perfecte maten en ophanghoogtes zijn voor jouw nieuwe wanddecoratie, maar ook hoe je dit het beste kunt ophangen!

 

De juiste breedte voor de wanddecoratie

De breedte van wanddecoratie is erg belangrijk voor een vloeiend en evenwichtig interieur. Te grote wanddecoratie kan de ruimte een krap gevoel geven en een te klein formaat kan weer de impact van de wall art te niet doen. Gelukkig is hier een algemene regel voor; de wanddecoratie moet namelijk ongeveer een 2/3 breedte hebben van het meubelstuk waar je het boven hangt. Hieronder zie je drie voorbeelden van wanddecoratie boven een bank.

Wanddecoratie in verschillende maten boven bank

Zoals je misschien wel kunt zien, oogt de tweede optie het fijnst. Wanneer je een groep schilderijen of meerdere wanddecoratie stukken wilt ophangen, geldt ook de 2/3 regel. De ruimte tussen de verschillende decoratiestukken moet dan 5 tot 10 cm zijn. Wanneer je smalle, hoge wanddecoratie hebt, is het ophangen in een tweetal of drietal een prefecte manier om alsnog aan de 2/3 regel te voldoen. Wanddecoratie op lege muur

Als je de wanddecoratie aan een lege muur zonder meubels ervoor gaat ophangen, gelden er andere regels. Voor een decoratiestuk wat horizontaal is, moet de breedte ongeveer 4/7 van de muur zijn. Heb je wall art op het oog met een langwerpig portretformaat, dan is dit het mooist wanneer de wanddecoratie een hoogte van 80 cm heeft.

 

Ophanghoogtes

Voor de ophanghoogte van wanddecoratie is ook een algemene regel. De wanddecoratie moet namelijk opgehangen worden op een hoogte van ongeveer 150 cm vanaf de grond tot het midden van de wanddecoratie. Deze hoogte wordt ook in de meeste musea gebruikt en wordt gezien als de zichthoogte. Echter kan hier natuurlijk vanaf geweken worden. In een ruimte waar voornamelijk gezeten wordt, zoals een zithoek, zal de zichthoogte lager zijn dan ik een ruimte waarin je veel staat.

Wanddecoratie Laurenskerk Rotterdam

Ook is het belangrijk om rekening te houden met meubilair. Wanneer je de wanddecoratie bijvoorbeeld boven een bank wilt ophangen, is een afstand van 20 tot 25 cm vanaf de bank tot de onderkant van de wanddecoratie aan te raden. Wanddecoratie boven de schoorsteenmantel wordt aangeraden om op een afstand van 20 tot 30 cm te hangen en voor het bed geldt ook 20 tot 25 cm voor de afstand tussen het hoofdeinde en de onderkant van de wanddecoratie.

Wanddecoratie beer boven bed 

Verschillende ophangmethodes: boren, dubbelzijdige plakkers en ophangrails

Nu de ophanghoogte vaststaat, is het tijd om de keuze te maken hoe je jouw nieuwe wanddecoratie gaat ophangen. Wat de beste methode is, hangt af van verschillende factoren.

Boren

Bij zware decoratiestukken is boren toch vaak de beste optie. Hierbij is het verstandig om gebruik te maken van een plug van minstens 6 cm lang. Voordat je gaat boren in je muur, is het belangrijk om na te gaan wat voor soort muur het is. Dunne muren en gipswandjes kunnen vaak een uitdaging zijn om zware decoratie stukken aan te hangen. Zorg er dan voor dat je meerdere gaatjes boort om zo het gewicht te kunnen verdelen over meerdere ophangpunten.

Dubbelzijdige plakkers

Bij lichte wanddecoratiestukken kunnen dubbelzijdige plakkers een perfecte oplossing zijn. Hiermee heb je binnen een handomdraai jouw nieuwe wanddecoratie bevestigd zonder te boren! Wil je graag een papieren poster of losse foto’s ophangen, dan voldoen simpele dubbelzijdige stickers al. Is de wanddecoratie iets zwaarder dan dat, is het verstandig om voor stevig dubbelzijdige tape of zelfklevende haken of spijkers te gaan. Onze wanddecoratie is dusdanig licht dat het gemakkelijk op te hangen is zonder te boren. Om het ophangen extra gemakkelijk te maken, krijg je bij jouw nieuwe wanddecoratie gratis stevige dubbelzijdige plakkers. De juiste hoeveelheid plakkers zit al op de achterkant van de wall art geplakt. Zo hoef jij alleen nog de beschermende stickertjes eraf te halen en de wanddecoratie aan de muur te bevestigen! 

Ophangrails

Verander jij vaak jouw interieur en dus ook wat er aan de muur hangt? Dan kan een ophangrail de oplossing zijn. Dit is een rails die je kunt ophangen in de hoek tussen de muur en het plafond. Door dit hoekje te kiezen gaat de rails als het ware op in het plafond en de muur. In deze rails kun je het doorzichtige ophangkoord schuiven en zo kun je gemakkelijk over de hele breedte van de rails de perfecte locatie voor de wanddecoratie kiezen. Aan het eind van de ophangkoorden zitten handige haken waaraan je de wall art kunt bevestigen. Wanneer je dus toe bent aan iets nieuws aan de muur, hoef je niet de oude gaten in de muur te dichten en nieuwe gaatjes te maken. Je kunt eenvoudig de locatie van het ophangkoord verschuiven of extra koorden toevoegen of weghalen. Dit soort ophangsystemen zijn vaak ook erg geschikt voor zwaardere stukken wanddecoratie.

 

Klaar om opzoek te gaan naar een nieuw stuk wanddecoratie? Neem dan een kijkje bij onze populairste producten, een van onze categorieën of bij onze nieuwste wanddecoratie ontwerpen!

Volgende lezen

Het is zomer! Zo creëer je summer vibes in huis!
Zo creëer je een sfeervol herfst interieur

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.